onsdag 22. desember 2010


Jeg ønsker med dette alle medstudenter og ansatte ved Høgskulen i Volda;
Ei fin julehøytid, og de beste ønsker for det nye året.

Eksamensoppgaven min høsten 2010: Teposeskrin laget i surnet bjørk.

tirsdag 23. november 2010

Leksjon 4 - inspirasjonshefte

Duodji, eller nærmere bestemt samiske tinnarmbånd, ble mitt tema til inspirasjonshefte. Personlig er jeg veldig fasinert av det samiske folk, deres tadisjoner, kultur, håndverk - ja rett og slett alt! I sommer fikk vi gleden av å reise rundt i Finnmark, noe som har vært en drøm i lang tid. En ting er i hvertfall sikkert - dit skal jeg igjen, enten for en kortere eller lengre periode! Samiske armbånd kan være noe som appelerer både til gutter og jenter, da det ikke er noe utpreget" jente-armbånd". Jeg ville vise inspirasjonsheftet som PowerPoint for hele gruppen før de startet arbeidet, da jeg tror det er mer inspirerende enn kun på papir. Elevene kan få hver sitt hefte i tillegg.

onsdag 17. november 2010

Toving av hodeplagg

Dette blir mitt bidrag til leksjon 2 og toving av hodeplagg. Jeg har tatt utgangspunkt i russisk pelslue med bred brem, og brukt stjernen i det russiske flagget som dekor.

torsdag 11. november 2010

Leksjon 3, Redesign

Utfordring til leksjon 3 REDESIGN

Min første tanke etter å ha lest denne leksjonen om redesign, er at dette er et stort felt som lett kan brukes i undervisningssammenheng.
Alle har vi noe hjemme som kan bli til noe nytt.
Jeg har valgt 9.trinn som utgangspunkt for eget undervisningsopplegg. Først noen konkrete ideer til redesign:

Glassflasker :
Vi samler glassflasker med både klart og farget glass. Disse tar vi tuten av ved hjelp av ulltråd og rødsprit, slik det er beskrevet i leksjonen. Dette blir blomstervaser, hvor vi setter stofftulipaner oppi. Tulipanene er også redesignet, da stoffet som er benyttet har vært klær i utgangspunktet.

Bildekk:
Da vi har lett tilgang til bildekk, bør disse brukes. Alle elevene får to bildekk hver til disposisjon, som de skal lage stol av. De starer med å male dekkene i friske farger.
Deretter legger de det ene dekket oppå det andre, og fester de sammen med skruer.
På toppen bruker de finér plate som stolsete. For å sitte godt på stolen, må det være pute å sitte på. Alle lager hver si store pute av stoff. Stoffet som benyttes har før vært brukt til gardiner eller klær. Resultatet blir en fin, personlig og god stol å sitte i.

Redesign og kulturelt mangfold:
Redesign og kulturelt mangfold kan i seg selv være et eget tema. Elevene fordyper seg i andre kulturer og finner ut forskjeller i tenkemåter blant utvalgte befolkningsgrupper.

Jeg synes Ingvard Bråten er inne på et viktig punkt der han sier at vi har et stort nyhetsbehov, som igjen skaper overforbruk. Vi må hele tiden ha nye ting for å bli tilfredsstilt.
Adhoctankegangen er også noe en kan bruke i skolen. Det å tenke nytt rundt produkter en finner i hverdagen er et utgangspunkt en kan bruke på mange trinn i skolen.

søndag 7. november 2010

En stol blir til...

Jeg får ikke lastet opp undervisningsopplegget mitt i bloggen, men har lagt det i Fronter.

fredag 29. oktober 2010

Blyant 2



Her er en ny utgave av spikket blyant. Lillebroren til Knerten... Han har blitt pyntet ved hjelp av kolrosing, og til slutt overflatebehandlet av linolje.

onsdag 27. oktober 2010

Toving av hatt






Her er mitt første forsøk med toving av hatt, her var kinahatt tanken bak prosjektet. Denne ble til slutt kassert!!




Jeg gikk så med godt mot over til nytt design. Denne gang var det Fez (Fess) som var utgangspunktet. Jeg ble heller ikke denne gang fornøyd med produktet.







Her er mitt siste forsøk. Her har jeg tatt utgangspunkt i formen til en Frygisk lue / Jakobinerlue som jeg har "modernisert" litt ved å lage bølger på den, og samle den som en hatt i stedet for en lue. Jeg har prøvd den med både oppbrettet brem, slik at det svarte kun blir halvparten så bredt, og slik den er på bildet. Selve hatten er svart nederst og lilla med svart mønster øverst. Den blomsten som er på bildet, tror jeg ikke jeg skal bruke. Den har jeg laget ved å lage kuler i 4 lag, for deretter å klippe opp ett og ett lag å brette ut...og vips så får en en blomst med blader :)

Eirik er storfornøyd når han får prøve hatten, selv om den er i største laget for ham :)








Skjærefjøl


Jeg lagde fjøla mi av syrnet bjørk. Jeg startet med å lage lameler, som jeg limte sammen. Deretter pusset jeg den, og prøvde meg på å bruke fres, noe som var en ny erfaring for meg. Dimensjonshøvelen ble også brukt.
Jeg brukte linolje som overflatebehandling.













Blyant



Her er blyanten jeg lagde i Volda. Jeg har kjørt "blyantoppgave" i 6.- 7. og 10.trinn så langt, og den oppgaven fenger absolutt alle :) 10.trinn dekorerte sine ved hjelp av kolrosing.Jeg har spurt om jeg kan få komme til førskolegruppa i barnehagen en dag å ha spikking av blyanter sammen med de også. De ferdige blyantene kan de senere bruke i førskoleopplegget de har gående gjennom hele året. Barnehagen stiller seg veldig positivt til det, så nå er det bare å finne en dag som passer. Det er artig å se at en slik oppgave inspirerer alle aldersgrupper. Det var til og med en kollega av meg som også gjerne ville lage sin egen blyant. Jeg har brukt hele blyanter i stedet for bly som "innmat" i blyantene. Jeg har tatt med elevene i skogen like ved skolen, der de selv har tatt ut tre-emnene. Knagger har også blitt spikket i samme slengen. Jeg selv synes dette er en spennende oppgave, og når jeg ser hvor stolte alle elevene (ingen unntak)har blitt av sine egne produkter, synes jeg det er helt topp. En elev på 10.trinn sa han hadde fått inspirasjon til tema på en stiloppgave gjennom denne spikkeoppgaven. Han skulle ta utgangspunkt i prosessen for å lage blyanten, og skulle skrive hele stilen med blyanten sin, som han sa :)

lørdag 19. juni 2010

GOD SOMMER!


Da er vil alle i mål, og karakterene er i boks.

Jeg ønsker dere alle en riktig fin sommer, og håper så mange som mulig av oss møtes igjen til høsten og nye utfordringer :)

Dette bildet er ikke tatt denne sommeren, for så langt har vi ikke hatt så mye sol at dette har vært mulig, men det er ennå håp.... GOD SOMMER!

onsdag 9. juni 2010

Fasaden min


Her er sveitseren min. Nå må den bare få tørke litt før den tar turen til Volda. Krysser fingerne for at den kommer frem i god behold :) Jeg endte opp med mandelflak som takstein, da jeg plutselig kom på at de hadde samme form som taksteinen jeg skulle ha. Var egentlig LITT arbeid å lime ett og ett mandelflak, men nå er det gjort!

onsdag 2. juni 2010

Fasaden min



Da er første eksamen levert, så da er det bare to igjen :) Jeg har en god del arbeid igjen med huset mitt, men det skal vel bli ferdig innen fristen dety også.

tirsdag 18. mai 2010

Vil du høre livshistorien min?


Jeg har laget en Powerpoint med Snillfjord kirke som tema. Jeg har lagt den inn på Fronter, for de som ønsker å ta en titt :)

torsdag 6. mai 2010


Her er mitt bygg, og som sagt tidligere en gammel nedlagt bensinstasjon. Hvor leverer dere inn Sketchup-oppgaven? Jeg finner ingen plass i Fronter under "Innlevering".





søndag 25. april 2010

"Vil du høyre livshistoria mi?"



Jeg har valgt vår lokale kirke: Snillfjord kirke i dette oppgavesvaret. Jeg har startet med å lage en Powerpoint der jeg skal ta med litt om selve kirka, hvem som er arkitekt, hvem som har stått for utsmykking osv. Jeg sliter litt med å finne stoff om kunstneren, men jobber med saken.

"Fasaden min"


Jeg har valgt sveitserstil som min stilepoke i modellarbeidet. Grunnen til det er at jeg synes sveitserhus er veldig fine. Jeg vet også at dette blir en stor utfordring når det gjelder både tegning og modellbygging. Jeg har lyst til å utfordre meg selv med denne oppgaven, og håper jeg greier å få det til. Jeg har laget en fasadetegning av et tenkt hus, der jeg har gjort et forsøk på å få frem det som kjennetegner denne stilepoken (1850- ca. 1910).

Modellarbeidet har jeg også startet med (...og avsluttet igjen :) ) Jeg har kommet frem til at jeg må ha finerplate eller huntonit til selve "skallet", og det får jeg ikke tak i på noen dager. Det blir, det blir....

søndag 11. april 2010

Bygning i nærmiljøet



Dette er det den bygningen jeg har valgt. Den er ikke pen, men jeg har mange minner knyttet til den. Jeg har vært nærmeste nabo til dette bilverkstedet i det meste av mitt liv, og passerer fremdeles daglig forbi. Jeg husker hvor fin vi syntes denne bensinstasjonen var, og den hadde til og med en kiosk. Gamle hus har sjel.




Dette bildet ble ikke vist i samme vinkel som på det andre bildet. Jeg var inne på linken http://www.kartiskolen.no for å finne noen mål på bygningen. Jeg startet med omrisset på det største arealet først, deretter lagde jeg 20 cm vegger. Det høyeste bygget, som er hvitt på bildet er 10 x 8 m. Det minste er 3,50 m x 5,70m utvendig mål. Dørene er 2m x 65 cm. Vinduene er 1,20m x 1,20 m
Selve bygningen er hvitmalt betong, med merker etter tidens tann. Vinduene er både hele, halve og noen biter på originalhuset. Det skrå taket har jeg plagdes en god del med å få på plass, og må fremdeles jobbe med det. Det samme gjelder vinduene på baksiden. Det er utrolig hva en lærer av å jobbe med dette på egen hånd. Jeg skal innrømme at jeg har sett både "mannen med ljåen" og mer til, enkelte sene kvelder når jeg har jobbet med SketchUp, men du verden hvor gøy det er når det blir som en tenker (en sjelden gang :) ) Youtube har også vært ganske aktivt i bruk, og mer blir det vel.

Fuglekasse



Da er boligen til Pilfinken på plass. Pilfinken er ikke så veldig nøye på hvordan huset sitt ser ut, og takk og lov for det :)

Utvendig er det grønt med blader og brunt. Innvendig er det grønt både på vegger, tak og gulv.

Høyde uten tak: 37 cm

Bredde: 15 cm

Hullbredde: 5 cm

Kassen settes 2 - 5 meter bakken.

onsdag 31. mars 2010

Materialbibliotek

Innimellom slagene prøver jeg å finne tid til materialbiblioteket.
Her viser jeg 4 ulike materialprøver jeg har laget. Jeg har brukt plakatpapp for å feste prøvene på.






søndag 21. mars 2010

lørdag 20. mars 2010

Materialbibliotek


Slik ser eskene mine ut. Disse skal jeg bruke til materialbiblioteket.

onsdag 17. mars 2010

Oppgave 1



Åpnet fyrstikkeske i topunktsperspektiv. Høy horisontlinje.





Lav horisontlinje

Oppgave 2


Mitt forslag til isometrisk tegning

Oppgave 3


Enkelt interiør ved å bruke sentralperspektivet. Her brukte jeg "oppskrifta" som var beskrevet i oppgaven. Dette er en oppgave som jeg vet engasjerer elevene på ungdomstrinnet :)

Oppgave 4



Her er gateløp med hus på begge sider.

Høy horisontlinje som gjør at en ser gata ovenfra

lørdag 27. februar 2010

Materialbibliotek

Mine umiddelbare tanker når det gjelder denne oppgaven er å prøve å lage ei oversiktlig samling. Dette er nok ekstra viktig når det gjelder småskoletrinnet, der jeg har mest undervisning.
Jeg har funnet en boks jeg har planer om å bruke. Innholdet i boksen/esken vil jeg forsøke å dele inn med skilleark (evnt arkitektpapp), eller annen form for oppdeling. Selve materialprøvene lurer jeg på om det kan være en ide å bruke hvit arkitektpapp å lime de på. Den er stiv, og bak den er det enkelt å enten skrive eller lime inn opplysninger om materialprøven. Hva tror dere?
Etterpå settes disse materialprøvene på plass i esken igjen på riktig plass ( lage en oversikt, f.eks nummerere hver enkelt, slik at elevene vet hvor de skal stå). Dette var kun noen tanker som kom streifende da jeg leste oppgaven.... :)

fredag 26. februar 2010

Oppgave 1


Hus med vindu tegnet i HP, VP og PP

Oppgave 2


Fuglehus i to etasjer.
Målestokk 1:3

Oppgave 3



Oppgave 4

Mitt krypinn:

Plantegning
Målestokk 1:25 på alle tegningene under oppgave 4

Snitt


Fasadetegning


Her har jeg tegnet garasjeport med kreativt anslag :)

Jeg har valgt å dele opp garasjeporten med vinduer i ulike størrelser og former. Grunnen til det er å få inn mer lys, samt et mer dekorativt utseende enn en "vanlig" garasjeport. Jeg tenker vanlig vindusglass, slik at en har mulighet til å se både inn og ut.

KOH119 Arkitektur

Oppgave 5:
Innvendig høyde på garasjen: 2,5 m
Utvendig bredde på garasjen: 4 m
Vinkel på takkonstruksjon: 22 grader
Bredde på garasjeport: 2,51 m
Bredde på vinduet: 91 cm
Høyde på vinduet. 91 cm
Avstand fra gulv til underkant av vinduet: 1,10 m
Tykkhet på garasjeveggene: 15 cm
Høyde på dør: 2,01 m
Bredde på dør: 1,21 m
Innvendig lengde i garasjen: 5,70 m
Innvendig bredde i garasjen: 3,70 m
Garasjen sitt totale grunnareal i m2: 24 m2

Denne oppgaven kan videreutvikles og benyttes i andre sammenhenger/fag. Denne type oppgave er jo absolutt en tverrfaglig oppgave. Jeg nevner kort grunnen til at dette er en tverrfaglig oppgave:
* Bygge modell: Kunst og håndverk + matematikk
* Benytte ulike dataprogrammer eks SketchUp: IKT, matematikk, engelsk og kunst og håndverk
* Installere lys i modellen: Naturfag
* Skrive prosjektbeskrivelse: Norsk
* Få kjennskap til hvordan klima, kultur og samfunnsforhold påvirker bygningens konstruksjon, valg av materialer, form, uttrykk og symbolfunksjon (10.trinn): Naturfag og samfunnsfag